Haagse Bluf van Marnix Rueb

HH cover album 4Deze keer heb ik even helemaal geen goesting aan een gezonde column. Hieronder volgt een culinair eerbetoon aan de afgelopen woensdagnacht overleden dierbare Hagenees Marnix Rueb, die sowieso niet echt een warme band had met gezonde voeding. Ter ere van KauneginneNach in 1997 vertaalde Marnix voor de Volkskrant de receptuur van Haagse Bluf in onvervalst Haags. Haagse Bluf, wat anders.. Een kwestie van hagtop leize en hagtop bluffe!

Innet Nieuwe Haagse Kaukboek wogt het toetje omschreive as Bessevla met èwit. Da’s te veil aâh. Haagse Bluf is een kwestie van kloppe en blève kloppe: veil luch toevoege an de èwitte, zaudat het nagerech vell meâh lèk asset is.
Toch is kloppe nie ‘t grauste gehèm uìt de Haagse kuike. Gebruìk bè de berèding van dit desseâh vooral een vetvrèje kom en zorragtâh voâh dattâh bè de èwitte gein spoâhtsje ègeil zit, want andâhs heb dat geklop ech gein enkel nut.
Klassiek bluffe: klop drie èwitte, hondâhtvèftig gram suìkâh en drie deicilitâh bessesap met de mixâh en er onstaat zat voâh vieâh ruìme pogsies.
Gebruìk voâh een majestètelijke klopvariasie het kaukschuìm van Marcel van der Kleijn, plaasvevangend sjefkok van hautel Des Indes, dat Haagse Bluf auveriges nèvèah op de kaart heb staan:
Breng tweihondâhtvèvezestag gram suìkah en zestag gram watåh langzaam an de kauk. Klop hondâhttwintag gram èwit en dertag gram suìkâh lich op. Voeg dan het suìkâhwatâh al mixend doåh de èwitte. Blèf kloppe tot de bluf stèf en kâhd is en voeg schuitsje voâh schuitsje ein deicilitâh Auranjebittâh toe. Lekkâh met lange vingâhs of wafeltsjes. Heâhlijk zellufs auvâh een beschuit. En wie lang genoeg blèf kloppe ken dit toetsje servere annet voltallige bestuâh van de Auranjevereiniging.

Met dank aan Marnix Rueb en De Volkskeuken (De Volkskrant, 29 april 1997)