150211 column PH 16

“Ook van boerenkool is heerlijk sap te maken!” Zo eindigde mijn column vorige week. Dit leverde zowel allerhande verbaasde blikken als ook afkeurende opmerkingen op. Aan boerenkool hangt immers een muf luchtje. Een luchtje van oud, van vroegâh, van die stamppot die urenlang stond te dampen op het fornuis en in huis een lucht van rotting verspreidde. Boerenkool is echter een van de meest gezondste groente van deze planeet en daarmee een echte superfood, van eigen bodem en goed betaalbaar bovendien. In Amerika is boerenkool een razend populaire groente en in hippe restaurants wordt deze als een ware delicatesse geserveerd. Denk daarbij aan boerenkoolsla of boerenkoolquiche, maar ook boerenkoolchips en boerenkoolchocola zijn enorm in trek. De boerenkoolindustrie groeit in heel Amerika als – jawel – kool, maar ook in andere landen kent de populariteit van deze groente geen grenzen.
Boerenkool zit boordevol vitaminen en mineralen, teveel om allemaal in deze column te noemen. Zo zou je denken dat er in fruit veel vitamine C zit, maar in boerenkool zit veel meer dan in hetzelfde gewicht aan sinaasappel. Deze supergroente zit boordevol antioxidanten (goed tegen veroudering en helpen mee om kanker te voorkomen), heeft een ontstekingsremmende werking, helpt bij de preventie van hart- en vaatziekten en ook bij het ontgiften van je lijf. Boerenkool bevat namelijk veel vezels en zwavel en die dragen bij aan het detox-proces van je lichaam en het gezond houden van je lever.

Boerenkoolsap + appel, venkel en schijfje citroen

Ook ik had vele jaren last van een heus ‘boerenkool jeugdtrauma’ totdat ik deze groente anders leerde proeven. En wel als een versgeperst sapje. Neem een paar flinke handen boerenkool, twee sappige appels, een kwart venkelknol en een schijfje citroen. Door de slowjuicer en klaar is je heerlijke groene cappucino, met een heus schuimlaagje bovendien! Dit sapje doet het erg goed op feestjes. Vertel dan van te voren niet wat de ingrediënten zijn, maar laat je gasten raden. Bijna niemand die raadt dat het hoofdbestanddeel boerenkool is en de verbazing die op de gezichten te lezen is als je het verklapt, is dan ook uiterst vermakelijk.
Trek de stoute schoenen aan, ga naar de Haagse markt, koop een paar verse stronken boerenkool en geniet ervan zolang de verse seizoensvoorraad strekt. Reacties naar: redactie.ph@wegenermedia.nl

Therese M. Flemminks