met Bruce Springsteen

Hoe doe je dat nou met dat detoxen als je de hele dag van huis bent of ergens bent waar alleen maar non-detox-food te krijgen is? Op 22 juni 2013 had ik zo’n dag. Om 7 uur ’s ochtends vertrok ik met vier vrienden uit Den Haag naar Nijmegen om vervolgens in het Goffertpark heel veel uren te wachten op het optreden van Bruce Springsteen om 8 uur ’s avonds. Daags hiervoor wist ik al dat het niet zomaar een lange dag zou worden, maar een écht lange dag. Bruce is namelijk niet bepaald van een kort optreden.

Goede voorbereiding

Na zo’n lange dag met alleen maar wachten word je uiteindelijk rijkelijk beloond met een duizelingwekkende show van zo’n vier uur non stop muziek, show en plezier. Daarna weet je dat je er bij het volgende Bruce concert wéér hetzelfde lange wachten voor over hebt. Mijn Bruce-vrienden en ik willen The Boss en de zijnen altijd graag van héél dichtbij meemaken en dat kan natuurlijk alleen als je helemaal vooraan staat. Er zijn namelijk zo’n 60 duizend andere fans die niets liever willen dan Bruce zo close mogelijk te aanschouwen. Vroeg vertrekken en goed voorbereiden zijn de keywords voor een ultiem geslaagd detoxproof Bruce-concert.

Schuimbekken

Minimaal een dag van tevoren bedenk je wat je zoal wilt meenemen. Indien nodig kun je in de loop van die dag dan nog de nodige boodschappen doen. Denk aan handige meeneembakjes en zakjes, en aan etenswaar dat makkelijk mee te nemen is. Nu is het helaas nog steeds zo dat je op festivalterreinen geen zelf meegebrachte etenswaren mee mag nemen. Het is jammer dat de trend naar gezond eten nog steeds niet is doorgebroken in festivalland. Patat, hamburgers, broodjes bio-industrie beenham, cola en bier geven nog steeds de toon aan. Als je je voedselwaren echter slim inpakt en in je kleding verstopt, krijg je het meestal wel naar binnen gesmokkeld, zo is mijn ervaring. Mocht de beveiliging je etenswaren toch willen afnemen, dan zeg je dat je een ernstige glutenallergie of suikerziekte hebt en dat je gaat schuimbekken als je iets anders dan je eigen eten moet eten.

Samenstellen detoxmenu

Het leuke aan het detoxprogramma is dat iedereen – in ieder geval in mijn omgeving – mijn eten ontzettend lekker vindt. De vrienden met wie ik naar Nijmegen ging keken daags voorafgaand hoopvol mijn kant uit toen we het over de catering van die dag hadden. Gelukkig ging ook mijn trouwe detoxpupil RJ* – én bovenal een hele grote Bruce-fan – mee en konden we samen het detoxmenu voor de hele dag en avond bedenken. Hij had de avond van tevoren boekweitpannenkoeken gemaakt, met als vulling verse spinazie, pecorino, knoflook en een ei er doorheen geklutst. RJ had verder nog een riante hoeveelheid zelfgemaakte pesto in de koelkast. Een pak rijstwafels mee, een paar gekookte eieren en een grote fles water in je rugzak en je komt een heel eind de dag door. Ik had nog een aantal rijpe avocado’s en maakte guacamole (met citroen, verse peper, knoflook, gele en rode tomaten en schapenyoghurt). Van zo’n half pond gemengde quinoa husselde ik een salade met zongedroogde tomaatjes, pompoenpitten, zeekraal, kikkererwten, ui en kousenband. Ik vulde een grote bak met in hapklare schijven gesneden komkommer en bleekselderij – lekker om in de guacamole te dippen en vele malen gezonder dan de van genetisch gemanipuleerde mais gemaakte tortillachips. En verder had ik een rijkelijk gevuld bakje met verschillende soorten geitenkaas en dadels en een dito bakje met paranoten, rozijnen, geroosterde pompoenpitten, walnoten en moerbeien. En natuurlijk ook een pak van mijn favoriete rijstwafels: de dunne rechthoekige met quinoa (van Lima). ’s Ochtends maakte ik een ontbijt van diverse superfoods, zaden, fruit en schapenyoghurt en een grote thermoskan kruidenthee (met verse salie, lekker ook voor een schorre keel na afloop) voor in de auto. Detox on the road met Bruce op de speakers kon beginnen.

Krentenbol met kaaskoppen

In Nijmegen aanbeland zaten we van 9 uur tot een uurtje of drie ’s middags samen met zo’n 500 andere fans vast in een soort van kamp, door hekken omsloten tussen het festivalterrein en het publiek dat nét te laat was om in de pit (het-direct-voor-het-podium-vak) te komen. Het was lekker weer en iedereen zat gemoedelijk te socializen met zijn/haar telefoon en/of lag languit te eten, drinken en slap te ouwehoeren. Wat opviel waren de ietwat afgunstige blikken van de krentenbol-met-kaas-etende Brucefanaten op onze lekkere lunchhapjes. Wij hadden in ieder geval een lekkere en gezonde bodem gelegd voordat we met onze overgebleven etenswaren verstopt onderin rugtassen, capuchons en beha’s makkelijk langs de beveiliging glipten. Vervolgens begon vlak voor het enorme podium het wachten weer opnieuw, dit keer nog meer in staat van opwinding. Onder het genot van alle lekkere hapjes, veel water en fijn gezelschap zijn we de namiddag en avond energierijk dansend, zingend, swingend en springend doorgekomen, de patat-met-saus-vretende meute om ons heen moeiteloos trotserend.

Superenergiek, blij en voldaan

Na een duizelingwekkend geweldig Bruce-concert kwamen we rond middernacht moe maar meer dan voldaan bij de auto aan alwaar een thermoskan detoxthee met salie wachtte.
Er is maar een conclusie mogelijk: Bruce en detoxen** gaan uitstekend samen. Geen energiedips, geen katers, geen hongergevoel, integendeel, alleen maar een superenergiek, blij en voldaan lijf&gevoel.

*Detoxpupil RJ Rueb is sinds 9 juni trouw aan het detoxen. Voor het eerst sinds 40 jaar is hij succesvol gestopt met roken. Hij valt kilo’s af, ziet er stukken beter uit en voelt zich happy.

**Bruce en detoxen kan natuurlijk vervangen worden door ieder concert of hele dag- én avonddurend evenement dat zich aandient.

Voor een kleine impressie van het concert, klik hier voor een flinke dosis vrolijkheid in mijn korte filmpje.

TMF en Bruce