150321 groepsfoto cursus

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en minister Stef Blok van Wonen staken afgelopen weekend hun handen flink uit de mouwen in het groene hart van het Zeeheldenkwartier. De politici openden afgelopen weekend de vrijwilligersactie NLdoet en hielpen mee bij het maken van meubilair voor de Zeeheldentuin aan de Tasmanstraat. Initiatiefnemer Wessel Tiessens was erg te spreken over de actieve bijdragen van de enthousiast klussende bewindslieden en alle andere 100(!) vrijwilligers. “Er is keihard gewerkt, de sfeer was super en we zijn enorm opgeschoten. We staan in de top 5 van duurzame buurtinitiatieven.”

Tijdens de officiële opening van de Zeeheldentuin vond elders in de wijk een ander groen initiatief plaats: de basiscursus gezonde voeding in de Piet Heinstraat. Een gemêleerd gezelschap van vooral vrouwen (en ook maar liefst twee dappere mannen!) van alle leeftijden en met uiteenlopende achtergronden vonden het klaarblijkelijk meer dan de moeite waard om hun vrije zaterdag te besteden aan het vergaren van kennis over alle ins en outs van gezonde voeding. De motivaties waren divers: pure nieuwgierigheid, gezondheidsredenen, kinderen gezonder laten eten, patiënten meer willen bieden dan pillen, etc. Informatie en praktische adviezen werden gretig door de cursisten omarmd, als ook de heerlijke lunch met een supersoep van courgettes en paprika, salades van ronde rijst en quinoa, pesto, humus, gevulde dadels en meer. Dit alles kraakvers, puur en uiteraard zonder overbodige (chemische) toevoegingen, suiker en gluten. Ja, inderdaad: een lunch zonder brood, gewoon omdat het kan.

“Dit smaakt naar meer,” merkte een van de cursisten na afloop enthousiast op. Op veler verzoek zullen er dan ook binnenkort gezonde kookworkshops in het Zeeheldenkwartier gaan plaatsvinden. Je hoeft overigens geen zeeheld te zijn om hieraan deel te nemen. De wijk staat bol van de groene gezonde initiatieven! Zo schreef ik vorige week over de voortvarende bouw van een moestuin voor het raam (raamtuin XXL) in het voormalige buurthuis aan de Witte de Withstraat. Hoe staat het er voor in de rest van Den Haag? Vinden er in uw wijk ook gezonde groene initiatieven plaats? Mail naar: redactie.ph@wegenermedia.nl

Birgit Dieleman en Therese M. Flemminks leggen de cursisten alles uit over gezonde voeding. Foto: Cursist René Bom (is om)

150321 groepsfoto TMF

 

 

 

 

 

De column in De Posthoorn is hier te lezen.