De Posthoorn, 8-1-2015Op mijn column ‘Gun je lijf een maand vakantie’ vorige week in De Posthoorn is volop enthousiast gereageerd, waarvoor mijn hartelijke dank. Een greep uit de vele reacties: “Vooral het krijgen van meer energie is voor mij erg welkom”; “Ik wil graag gezond leren leven”; “Goed om bewuster te worden!”. Veel lezers gaan meedoen met de Haagse detoxmaand. Voor wie het nog niet wist: Den Haag gaat massaal ontgiften, te beginnen op zondag 1 februari! En dat is geweldig nieuws. Met behulp van een bewuste voorbereiding is meteen de eerste stap gezet. Niet alleen voor de mensen die te dik zijn of anderszins ongezond leven, het is voor iedereen goed eens grondig je eet- en leefpatroon onder de loep te nemen. Als je je houdt aan de simpele basisregels voel je je na de ontgiftingsmaand gegarandeerd vitaler en is je eet- en drinkpatroon nadien blijvend veranderd.

Je bewust worden van wat je dagelijks eet en drinkt en hoeveel je beweegt is een eerste stap om te kijken waar het met jouw voedingspatroon en leefstijl misgaat. Om te beginnen is het een feit dat we onbewust te veel eten en te weinig gezond bewegen. Als we ons ervan bewust worden dat we onbewust te veel eten, dan kunnen we simpelweg ook onbewust minder eten. Zo nemen we meer happen eten als dat op grote borden ligt. Kleinere borden zorgen voor het omgekeerde effect, zo concluderen eetpsychologen. Verander zo’n gewoonte en je verandert al een stukje van je voedingspatroon.
De eerste dagen van het nieuwe jaar zag ik in het Haagse weer veel meer mensen dan in alle andere jaargetijden fanatiek hardlopen of zich stuk trappen op de racefiets, dit alles in het kader van de goede voornemens. Als je nu dagelijks voor of na iedere maaltijd een stuk gaat wandelen of fietsen, ben je vele malen gezonder bezig dan je een keer per week helemaal in het zweet te werken om vervolgens meteen je bloedsuikerspiegel weer aan te vullen met allerlei suikerhoudende dranken en repen, met weer alle nadelige gevolgen vandien. Gewoontes aanpakken, daarin zit de kern van succes.
Zo, hoe zit het nu met uw (voedings)gewoontes? Houd eens drie dagen lang nauwkeurig een dagboekje bij met wat en hoeveel u eet en drinkt en wat u aan lichaamsbeweging doet. Uw digitale dagboek kunt u ter analyse voorleggen aan onze voedingskundige detoxcoach: redactie.ph@wegenermedia.nl

De Posthoorn, 8-1-2015