150401 column 22 PH moestuintips

Maak van je moestuinpotjes een succes

 

Twee weken geleden schreef ik over de Haagse moestuinkoorts en hierop kwamen allerhande enthousiaste reacties binnen. Voor wie ook een succes wil maken van de moestuinpotjes van AH volgen hieronder een aantal bruikbare tips, met dank aan Mic Bijl, initiator van de raamtuin XXL in het voormalige buurthuis DeeDrie in het Zeeheldenkwartier.

Allereerst moet je de plantjes tijdig verpotten. De zaadjes zitten namelijk erg dicht op elkaar in het kleine zakje. Voor de plantjes in de groei betekent dit dat hun wortels snel door elkaar zullen groeien en dan zijn ze bijna niet van elkaar meer te scheiden. De turfbakjes kun je normaal gesproken zo in een pot aarde zetten en laten verteren. Maar nu er zoveel zaadjes in een bakje zitten, is dit geen goed idee. Bij het verpotten moet je dus stuk voor stuk alle plantjes uit de grond priegelen. Daarbij moet je ze vastpakken bij het steeltje en er vooral niet in knijpen! Geef de plantjes de ruimte die een volwassen plant vraagt. De makkelijkste manier om groente en kruiden te kweken is een ‘vierkante meterbak’ (square foot garden). In die bak doe je een mix van turf, het mineraal vermiculiet en compost (verhouding 1:1:1). In plaats van vermiculiet kun je ook cocosvezel gebruiken, dit is makkelijker te verkrijgen. Voor wie dit te ingewikkeld is, kan ook een kant en klare mix kopen, zoals bijvoorbeeld de ‘makkelijke moestuin mix’. Op de website www.makkelijkemoestuin.nl vind je naast allerlei praktische tips ook meer informatie over de vierkante meterbak. Natuurlijk kun je de moestuinmix ook in een grote bloempot gieten of in een bak die een andere maat heeft.

In mijn column vorige week schreef ik over de diverse gezonde groene initiatieven in het Zeeheldenkwartier, zoals de opening van de Zeeheldentuin in de Tasmanstraat, de voortvarende bouw van de raamtuin XXL in de Witte de Withstraat en de succesvolle basiscursus gezonde voeding in de Piet Heinstraat. Hoe staat het er voor in de rest van Den Haag, vinden er in uw wijk ook gezonde groene initiatieven plaats? Mail naar: redactie.ph@wegenermedia.nl

De moestuintjes van de beginnende moestuinder Lucas.

Foto: Mic Bijl

Therese M. Flemminks