nasi kampungIn de meeste delen van Azië eet de lokale bevolking geen brood. Aziaten zijn in algemene zin gezonder en slanker. Rijst eten ze volop, ook als ontbijt. Wat dacht je van een detoxproef nasi pusingan goreng kampung (ofwel: gebakken ronde rijst op z’n dorps) dengan ikan bilis (met gedroogde ansjovisjes) om je dag mee te beginnen? Eerst even de ikan bilis krokant roosteren in de pan. (Ikan bilis is te koop bij de betere toko in het koelvak, neem bij voorkeur de schoongemaakte, onthoofde en gehalveerde). In kokosolie prei, knoflook, rode peper en citroenblad (daun limau, ook te koop bij de toko in koel- of vriesvak) roerbakken. Eventueel nog groente en/of paddestoelen naar keuze toevoegen, dan de ronde rijst meebakken, scheutje tamari erbij, schijfje citroen en klaar. Talloze combinaties zijn er te bedenken met dit basisrecept. Voor wie onthoofde visjes op de nuchtere maag iets teveel van het goede vindt: natuurlijk is dit ook lekker als lunch of avondmaal. Zo makkelijk te maken met een restje rijst. Ik zie graag jouw favoriete nasi goreng combi, zonder voorverpakt fabrieksspul of andere poespas tegemoet!