150225 column PH 18

De laatste dagen van de Haagse detoxmaand zijn ingegaan. Ik ben uiteraard heel benieuwd wie deze maand helemaal heeft volgehouden. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik de maand vakantie voor mijn lijf niet helemaal heb weten te volbrengen, wel grotendeels. Als u het (ook) niet helemaal heeft weten vol te houden, dan ben ik benieuwd van welke (slechte) eetgewoonten u zich tijdens deze maand bewust bent geworden. Schrijf me graag uw ervaringen!

Tijdens de opening onlangs van de nieuwe Paagmanvestiging aan de Lange Poten trof ik Vera de Jonckheere, verslaggeefster van Den Haag Centraal, die mij enthousiast vertelde dat een aantal vriendinnen van haar het detoxprogramma volgen. Gelukkig zijn inmiddels vele Hagenaars gemotiveerd geraakt om hun voedingspatroon onder de loep te nemen en zij inspireren op hun beurt weer hun naasten. En dit is het begin van verandering: bewustwording. Niet meer klakkeloos dag in dag uit producten in je mond stoppen zonder dat je weet waar ze van gemaakt zijn en waar ze vandaan komen.

Afgelopen zaterdag waarschuwde de Haagse kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis in het Algemeen Dagblad voor té gezond eten. Volgens haar kleven aan de huidige gezondheidsrage risico’s omdat kinderen hierdoor ondervoed raken. Dit probleem zou zich vooral voordoen bij hoog opgeleide ouders. Dit ‘nieuws’ is door vele media overgenomen en ook op social media leveren deze uitspraken flinke verontwaardiging op. Want juist van een eenzijdig voedingspatroon van bijvoorbeeld appelmoes, frisdrank en junkfood raak je ondervoed. En niet van gezond, lees: gevarieerd eten! Het is anno 2015 heel erg jammer dat tijdens de studie geneeskunde nog steeds niet tot nauwelijks aandacht wordt geschonken aan voeding terwijl nou juist de oorzaak van heel veel welvaartsziekten te wijten is aan een ongezond voedingspatroon. Een hierbij toepasselijke Nederlandse uitdrukking is dan ook: voorkomen is beter dan genezen. Dit scheelt heel veel geld aan ziektekosten en bespaart mensen een heleboel ellende. Ik nodig Sandra Schrama hierbij dan ook van harte uit de Basiscursus Gezonde Voeding bij te wonen. De primeur hiervan vindt plaats op zaterdag 21 maart in Den Haag en is bedoeld voor iedereen die graag wil weten wat (on)gezonde voeding nou precies inhoudt. Mail naar: redactie.ph@wegenermedia.nl

Therese M. Flemminks