We weten natuurlijk allemaal dat het eten van verse groente en fruit heel belangrijk is voor onze gezondheid. Ze bevatten vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels die allemaal essentieel zijn voor een gezond lichaam. Lang niet iedereen haalt echter de aanbevolen hoeveelheid van 300 tot 500 gram groente en 2 tot 4 stuks fruit per dag. Hoe kun je de consumptie van groenten en fruit nu verhogen? Heel simpel: door zelf verse sapjes te maken!
Hiervoor heb je een staafmixer, blender, sapcentrifuge of een zogenaamde slowjuicer nodig. Een staafmixer en blender werken prima met zacht fruit en groente. Een sapcentrifuge of slowjuicer kunnen van alle harde groente- en fruitsoorten heerlijke sappen maken. Ik maak mijn sapjes met een slowjuicer. Dit betekent letterlijk vertaald langzame pers. Het langzame slaat op de draaisnelheid van het mechanisme. De meeste slowjuicers hebben een snelheid van ongeveer 40 tot 100 toeren per minuut. Hierdoor wordt het sap langzaam uit het fruit of de groente geperst. Deze techniek zorgt voor een minimale wrijving waardoor bijna geen warmte ontstaat en hierdoor blijven de meeste enzymen en vitaminen in tact. Dit in tegenstelling tot een sapcentrifuge die zo’n 20duizend toeren per minuut draait en waarbij door verhitting en oxidatie 80 procent van alle voedingsstoffen verloren gaat. En dit is nu net niet de bedoeling. Hieronder staat een superlekker en tevens ontgiftend saprecept, extra goed om deze tijdens de detoxmaand regelmatig tot je te nemen: Een geschilde rauwe(!) rode biet, een halve winterpeen, een stengel bleekselderij, een halve limoen en een schijfje gemberwortel (naar smaak). Alles door de sapmachine en klaar is je rode bieten detoxexplosie! Rode bieten werken bloedzuiverend en bevorderen de spijsvertering en celvernieuwing. Bleekselderij staat bol van vitaminen en mineralen, werkt bloeddrukverlagend en vochtafdrijvend. De gemberwortel voegt extra warmte toe en verbetert de bloedsomloop. Maak uw eigen sapvariaties, met groente en fruit naar uw smaak en wees creatief met de restjes in de groentela en op de fruitschaal. Niets is te gek. Ook van boerenkool is heerlijk sap te maken! Wat is uw favoriete saprecept? Hoe vergaat uw detoxmaand? Mail naar: redactie.ph@wegenermedia.nl
Therese M. Flemminks