Lekker en gezond over de Tong Tong (ofwel: Tongtongstrelend gezond genieten)

 

De Tong Tong Fair op het Malieveld is naast een multicultureel samenzijn bovenal een wereldwijd culinair begrip. Ook de 57ste editie van de voormalige Pasar Malam Besar is weer een feest van geuren, kleuren, smaken, proeven en genieten. Hoe is het anno 2015 op het grootste Euraziatische festijn ter wereld gesteld met de factor gezonde voeding?

 

Niet alleen de Eetwijk staat vol met tongstrelende hapjes, maar ook in alle andere wijken van het enorme tentenkamp vind je een gigantisch palet aan kleurrijke hapjes, snackjes en snoepjes. Zoals gebruikelijk in de Aziatische keuken: met (te) veel suiker, zout en andere (chemische) toevoegingen. Toch is er op het Malieveld ook een voorzichtig begin van een gezonde kentering waar te nemen. Want net als in de rest van de wereld is er in de Nederlands-Indische gemeenschap ook in toenemende mate sprake van voedselintoleranties en allergieën waardoor je wordt gedwongen etiketten te lezen en bewuster te eten. Patrick Wouters en Melissa Trouerbach van het jonge bedrijf E-Indo gaven tijdens hun lezing een inspirerend kijkje in de keuken van een gezonde leefstijl met een Indische twist. Wat dacht je van dadels met spekkoekkruiden (zonder toegevoegde suiker) of glutenvrije murtabaks? Volg E-Indo op Facebook voor de recepten hiervan.

 

Afgelopen zaterdag is op de Tong Tong Fair de Zilveren Rijstlepel – de onder alle aanwezige waroengs en toko’s felbevochten culinaire prijs – uitgereikt. De juryleden gaan daags van te voren ‘undercover’ langs alle culinaire stands, waar het eten wordt geproefd en de aankleding, de bediening, de prijs-kwaliteitverhouding en de algehele menukaart worden beoordeeld. De factor gezond vervult geen rol van betekenis. De Zilveren Rijstlepel 2015 is gegaan naar het Brabantse familiebedrijf Sari Soenda voor haar Gule Kambing, een soep van geitenvlees met aardappels, groente en ei, geserveerd met lontong. “Een perfecte harmonie van smaken,” zo oordeelde de jury unaniem. Overigens is deze gule kambing niet gemaakt van geitenvlees (kambing is geit) maar van lam. “Dat is malser,” zo vertrouwde Elsa van Sari Soenda De Posthoorn toe.

 

Uw voedingskundige – zelf net terug van een culinaire reis in Maleisië – heeft op deze Tong Tong Fair vooral genoten van de pure smaken van verse klapper muda, doerian, ramboetan en mangistan. Het vers geïmporteerde fruit mag dan weliswaar een paar knaken kosten, maar van deze tongtongstrelende smaaksensaties kun je nog lang nagenieten. Geen idee wat de hierboven cursief geschreven woorden betekenen? Laat uw tong verrassen en ga proeven op het Malieveld! Dit kan nog tot en met 7 juni. Selamat makan! Reacties naar: redactie.ph@wegenermedia.nl

 

Therese M. Flemminks

 

150603 De Posthoorn Tongtong