Hoe ziet zo’n doorsnee detoxdag er nou uit? In een ideale wereld houd je je natuurlijk aan álle aanwijzingen en tips om je detoxmaand zo goed mogelijk te laten slagen. Als dit voor jou niet haalbaar is, maar je wilt desondanks toch heel graag je voedingspatroon verbeteren, bedenk dan dat alle kleine beetjes helpen. Pik er dan uit wat voor jou wél haalbaar is. Probeer je vooral bewust te zijn van slechte (eet)gewoontes en ga deze, op jouw eigen tempo, zoveel mogelijk afbouwen.

Je staat tijdens de detoxmaand wat vroeger op dan normaal (je gaat ook eerder naar bed) en begint de ochtend met een glas warm water met een uitgeperste halve citroen. Dit brengt de spijsvertering beter op gang, helpt gifstoffen uit je lijf te verwijderen, verhoogt je energieniveau en zo zijn er nog wel 15 redenen waarom dit goed voor je is. Probeer het en geef jezelf de kans hieraan te wennen.

Hierna neem even tijd voor jezelf door te rekken, strekken, yoga te doen, te wandelen, te dansen, kortom: iets te doen dat jij fijn vindt om je lijf op gang te krijgen. Daarna ga je douchen én koud nadouchen. Voor wie hier heftig van schrikt: bouw het rustig op, begin bij je voeten, daarna je handen, benen, armen etc. En zo douch je iedere dag een stukje meer van je lijf koud na.

Neem hierna een glas zelf geperst sap, bij voorkeur een mix van groente en fruit (beter niet uit een pak of fles, zie de toevoegingen op het etiket!). Een aantal recepten voor detoxproef sappen staat op mijn website: detoxcoachdenhaag.nl. Ontbijt naar behoefte, niet uit gewoonte maar pas wanneer je trek hebt. Neem bijvoorbeeld een schaaltje geiten- of schapenyoghurt met fruit (naar smaak en seizoen) of rijstwafels met detoxproef beleg, zoals honing. (Ja, honing mag in de detoxmaand, wel zo puur mogelijk en natuurlijk met mate.)

Voor de hele dag geldt: drink tussendoor veel water of kruidenthee (groene thee mag ook), minimaal twee liter, en eet – als je behoefte voelt – wat (gedroogd) fruit, rauwkost, rozijnen en/of nootjes (ongebrand en ongezouten). Het is niet de bedoeling dat je tijdens deze maand honger lijdt; het is immers een maand vakantie voor je lijf!

Lunch naar behoefte (bijvoorbeeld een grote salade, een (maaltijd)soepje of rijk belegde rijstwafels met ei, kaas (geit/schaap), avocado, pesto, hummus, tapenade, e.d. Let op dat je bij voorkeur alles zelf maakt en alleen maar pure ingrediënten gebruikt. Dan pas weet je zeker dat je geen ‘troep’ in je lijf stopt. Wat het avondmaal betreft: kijk ter inspiratie op mijn website voor detoxproef recepten of volg detoxcoachdenhaag op Facebook voor een dagelijkse portie culinaire tips.

Wie niet de tijd heeft om iedere dag te koken: maak in je vrije tijd grotere hoeveelheden van gerechten en vries porties in. Als je weet dat je de volgende dag weinig thuis bent, gebruik dan de avond voorafgaand om je voor te bereiden op je voedselvoorraad voor de volgende dag. En tot slot: neem je rust, ga dus ruim op tijd naar bed!

Zondag 1 februari begint Den Haag met de detoxmaand. Neem deze week de tijd om je eerste lading detoxproef boodschappen te doen en bouw alvast af met koffie, alcohol, brood, pasta, koemelkproducten en suikers. Veel succes en geniet! Reacties en vragen naar: redactie.ph@wegenermedia.nl

Therese M. Flemminks

Dit is de laatste column ter voorbereiding op de start van de Haagse detoxmaand op zondag 1 februari. Lezers van deze krant reageren zo enthousiast en gemotiveerd op dit initiatief dat de redactie heeft besloten deze keer een extra lange column te plaatsen.

De Posthoorn, 28-1-2015

De Posthoorn, 28-1-2015